Individuele therapie

Lichaamsgerichte therapie

Mijn naam in Naomi Radewalt. Namens het Centrum voor onbegrepen klachten bied ik, naast het 3-maanden programma, individuele therapie aan. Ik ben lichaamsgericht therapeut. Wanneer je vastloopt in je leven, hetzij door onbegrepen klachten hetzij op een andere manier, is het behulpzaam als iemand met je meekijkt naar jou en naar hoe je dingen doet in je leven. Ik wil graag een tijdje met je meelopen. Ik begeleid mensen bij het weer terugvinden van verschillende kanten in zichzelf en het stuur weer in handen te nemen. Voor mij is de wijsheid van het lichaam, jouw én mijn lichaam, de belangrijkste hulpbron.

Naomi Lichaamsgericht therapeut

Iets voor jou?

Leven met een diversiteit aan klachten

Heb je last van onbegrepen klachten zoals we op onze website beschrijven? En ervaar je daarnaast, doordat je leeft met fysieke klachten, verschillende andere symptomen:

 • Stress, spanning of overmatige alertheid
 • Gevoelens van angst of paniek
 • Slaapproblemen
 • Depressieve klachten of gevoelens van onmacht
 • Dissociatie, gevoelloos zijn, weinig contact hebben met je lichaam
 • Erg emotioneel zijn

Ook kun je jezelf allerlei gedrag hebben aangeleerd dat je als storend ervaart. Denk aan vaak boos zijn op anderen, sociale isolatie, agressie, extreme onzekerheid, je snel gekwetst voelen of achterdochtig zijn.

Neem het stuur weer in handen

Neem het stuur weer in handen

Door de lichaamsgerichte therapie leer je stapje voor stapje meer regie over je leven te krijgen. Hoe dat er bij jou concreet uitziet zullen we samen ervaren, maar hier volgen wat mogelijke uitkomsten.

 • Je leert jezelf en alle kanten in jezelf beter kennen.
 • Omarmen van al je kanten, ook als ze je soms uitputten.
 • Bewuster worden en meer in het hier en nu leven.
 • Langzaamaan kom je weer in contact met je kwetsbaarheid en durft die soms zelfs even achter het stuur te laten zitten.
 • Van leven in je hoofd naar meer voelen in je lichaam.
 • Leren dat je een keuze hebt in plaats van dat je op de automatische piloot van alles overkomt.
 • Weer leren vertrouwen op jezelf.
 • Je zelfregulerend vermogen kan zich herstellen zodat je heftige ervaringen beter kunt hanteren.
 • Er is rust en je energie kan weer vrij stromen.

Lees verder over wat lichaamsgerichte therapie inhoudt, hoe ik te werk ga, wat de locatie en kosten zijn en wat mijn achtergrond is.

De wijsheid van het lichaam

Het leven laat sporen achter in je lichaam

Iedereen loopt tegen uitdagingen aan in het leven waarmee je leert omgaan. Dat begint al op zo’n jonge leeftijd dat je je hier niet eens bewust van bent. Je hele kindertijd en volwassen leven gaat dit vervolgens door. Al deze ervaringen bij elkaar opgeteld vormen uiteindelijk jouw ‘blauwdruk’ die bepaalt hoe jij met dingen omgaat. Deze blauwdruk is een mix van bewuste en onbewuste emoties, gevoelens, lichamelijke ervaringen, gedachten, overtuigingen, overlevingspatronen en manieren van reageren.

Het begint ermee dat je als kwetsbaar kindje onbewust de conclusie trekt ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan het niet’ als reactie op pijnlijke dingen die je meemaakt. Deze conclusies ofwel overtuigingen zijn zo pijnlijk om te voelen dat iets in jou die pijn wegstopt of afsplitst. Je ontwikkelt vervolgens verschillende manieren om met de situaties die je tegenkomt in je leven om te gaan en te kunnen (over)leven. Voorbeelden van deze manieren zijn het graag goed willen doen, de ander pleasen of juist wegduwen of naar je hoofd vluchten.

Deze overlevingspatronen, verschillende kanten in jezelf of zogenaamde overleefdelen zitten continu aan het stuur van je systeem en zorgen ervoor dat je de pijn niet meer hoeft te voelen en ze voorkomen nieuwe pijn. Ze zijn je allergrootste helpers geweest en hebben je ver gebracht. Maar ze zijn al lang hard aan het werk en dat kost je veel energie en levenskracht. Of ze zorgen voor allerhande lichamelijke en/of mentale klachten. Daarom is het tijd om ze minder hard te laten werken en je weggestopte kwetsbaarheid te ontdekken. En om deze kanten in jezelf liefdevol te omarmen en te bedanken voor hun harde werk.

Trauma

Welk verhaal vertelt het lichaam?

Lichaamsgerichte therapie gaat ervan uit dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Het ontstaan van pijn, klachten of trauma is een complex proces dat zich afspeelt in je lichaam en waar je hersenen, zenuwstelsel, organen en emoties bij betrokken zijn. Het is geen mentaal proces en je kunt je dan ook niet ‘wegdenken’ uit je pijn, klachten of trauma. Je kunt je voorstellen dat je lichaam veel te vertellen heeft over hoe het ieder moment met je gaat.

Als je gespannen bent omdat je een sollicitatiegesprek hebt laten je lichaam, je emoties en je ademhaling iets anders zien dan wanneer je thuis op de bank je lievelingsserie zit te kijken. Iedere keer als er iets anders in jou getriggered wordt door gedachten, een situatie of gebeurtenissen, horen daar andere lichaamssensaties bij die waar te nemen zijn in het moment. Denk aan lichaamshouding, ademhaling, gezichtsuitdrukking en emoties. En dat is precies waar ik in mijn werk gebruik van maak.

Trauma gaat niet over de gebeurtenis(sen) zelf, het gaat over de sporen die het heeft achtergelaten in ons brein, ons zenuwstelsel en ons lichaam.

Prof. dr. Bessel van der Kolk – Traumasporen

Mijn werkwijze

Lichaamsgerichte therapie

Door alles wat ik heb geleerd en gelezen over het lichaam en het ontstaan van overtuigingen, overlevingspatronen, klachten en trauma realiseer ik me hoe complex het is en hoe weinig er eigenlijk écht over bekend is. De consensus is wel dat zachtheid, vertraging en compassie voor alles in jou essentieel zijn. Dus dat staat voor mij centraal.

Ik werk intuïtief en volg geen vaste methodieken. Ik sluit met zachte aandacht en zonder oordeel bij jou aan en voel aan wat er nodig en aanwezig is. We gaan niet terug in de tijd of herbeleven wat er toen en daar is gebeurd, maar werken altijd in het hier en nu. Jouw lichaam, emoties en ademhaling zijn mijn belangrijkste boodschappers. Zij vertellen me hoe het écht met je gaat, voorbij jouw woorden of herinneringen. Om te voorkomen dat je verdwijnt in je kwetsbaarheid, pijn, emoties of trauma, bewaak ik dat iets in jou altijd bewust in het hier en nu is. En tegelijk kan er alleen maar heling plaatsvinden op de rand van je comfort zone.

Werken op een plek waar jij je veilig kunt voelen is belangrijk. Bij deze veiligheid hoort ook dat we heel langzaam, voor delen in jou veel te langzaam, op weg gaan. Vanzelfsprekend staan we stil bij jouw klachten en problematiek. Als het behulpzaam is gebruiken we mindfulness, aanraking, beweging, opstellingen of visualisaties. Ik licht met psycho-educatie toe hoe bijvoorbeeld trauma werkt en hoe de verschillende kanten in jezelf zijn ontstaan. We zoeken naar hulpbronnen binnen en buiten je lichaam. Denk aan mediteren, muziek, schrijven, wandelen.

Ik werk niet met complex trauma. Indien mijn werkwijze ontoereikend blijkt te zijn, vinden we samen de weg naar de reguliere hulpverlening.

Individuele therapie

Duur, locatie en kosten van een sessie

Eén sessie duurt 60 tot 90 minuten

Een sessie lichaamsgerichte therapie duurt 60 tot 90 minuten en begint met een gesprek waarin we samen bekijken wat je wilt onderzoeken. Het aantal benodigde sessies is afhankelijk van de aard en omvang van je vraag.

Ook kunnen we een online of telefonisch kennismakingsgesprek plannen van ongeveer 15 minuten zodat je kunt vertellen wat er speelt, wat je zoekt en eventuele vragen kunt stellen.

Praktijkruimte in Zuidland of Delft

Ik bied therapie aan op twee locaties:

 • Vanaf eind oktober 2022 in mijn eigen praktijkruimte in Zuidland, Kerkweg 22.
 • Mijn praktijk in Delft bevindt zich in het gebouw van de Delftstede, Phoenixstraat 66. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer (10 min lopen vanaf station Delft of halte Prinsenhof met tram 1 of 19). Als je met de auto komt, kun je het beste parkeren in de Prinsenhofgarage. 

€ 80 per sessie

De kosten zijn € 80 per sessie en worden niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Er is daarom geen verwijzing van een arts nodig.

De wortels van veerkracht … zijn te vinden in het gevoel begrepen te worden door en te bestaan in de gedachten en het hart van een liefdevolle, afgestemde, kalme ander.

Diana Fosha

Over mij

Mijn verhaal

Als enig kind ben ik schijnbaar onbezorgd opgegroeid in een kleine stad. Als kind was ik altijd buiten te vinden, maar ik was ook onzeker, bang om op te vallen en alleen nieuwe dingen te ondernemen. In mijn studententijd heb ik een half jaar in Stockholm gestudeerd en daar ben ik me voor het eerst vragen over mezelf gaan stellen.

Dat was het begin van een lange reis naar binnen. Ik leerde dat ik jarenlang mijn gevoel had uitgeschakeld, maar dat ik eigenlijk hoog sensitief (HSP) en uiterst emotioneel ben. En ontdekte dat niet mijn sterk ontwikkelde denken mijn belangrijkste raadgever is, maar mijn intuïtie en lichaam. Ik merkte dat ik niet van oppervlakkige contacten houd, maar dat ik naar echte verbinding met anderen verlang. Gaandeweg is mijn bewustzijn groter geworden en werd mijn verlangen groter om ook in mijn werk in verbinding te zijn en te kunnen verdiepen in het contact met anderen.

Wandelen Pyreneeën

Wandelen doet wonderen

Waar ik van houd

Ik ben getrouwd met mijn grote liefde Jasper. We hebben twee katten en met ons vieren zijn we na een leven lang in de stad verhuisd naar de polder. In ons huis in Zuidland ben ik gaan tuinieren. Wandelen doe ik ontzettend veel en eigenlijk overal: stad, polder, bos en bergen. Ik houd van zelfgemaakte cappuccino’s, van door mijn man gebakken desembrood en van lekker, gezond en biologisch eten. Ik geniet van onze eigen kunst en van het bezoeken van kunstbeurzen. Tot slot kampeer ik graag en hang dan het liefste in mijn hangmat een boek te lezen.

Mijn achtergrond

Als bedrijfskundige heb ik ruim 22 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Ik werkte als manager, leidinggevende, organisatieadviseur, coach en projectmanager bij zowel profit als non-profit organisaties. Bij organisaties zoals het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, Translink Systems, Rijkswaterstaat, Menzis, RET, ABN AMRO Hypotheken Groep en PostNL.

Ik combineerde mijn vaardigheden om verbinding te maken met het vermogen om structuur aan te brengen. Steeds meer heb ik op mijn gevoel leren vertrouwen om tot een aanpak en acties te komen. Maar ik merkte dat ik hier niet meer genoeg voldoening uit haalde en wilde écht in de essentie werken. Dus ben ik op zoek gegaan naar het kruispunt tussen wat ik wil, wat ik kan en wat ik voel dat de wereld nodig heeft.

Ik ben opleidingen gaan volgen die passen bij dit pad naar mijn hart. De opleidingen Lichaamsgerichte traumatherapie (loopt tot januari 2023) en Lichaamsgerichte energetische therapie (bij Centrum Puur) en tot Voice Dialogue Facilitator (bij Voice Dialogue Instituut) zijn het meest richtinggevend in de therapeut die ik ben.