Visie en werkwijze

Onze visie op SOLK

Onbegrepen klachten worden ook wel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd. In Nederland lijden meer dan twee miljoen mensen aan chronische, langdurige pijn en medisch onverklaarde klachten. Volgens onderzoek gaat ca. 40% van alle consulten bij huisartsen over onverklaarbare lichamelijke klachten en bij sommige medisch specialismen kan dit zelfs oplopen tot 66%. Je bent dus niet de enige met onbegrepen klachten.

Emotionele en psychologische oorsprong

Onze visie op SOLK is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat fysieke, onbegrepen klachten een emotionele en psychologische oorsprong hebben. Waar de medische gezondheidszorg in Nederland zich richt op het zoeken naar een oorzaak in het lichaam, laten wij dit buiten beschouwing. Wij gaan ervan uit dat er niet zozeer iets mis is met je lichaam, of er nu een diagnose is gesteld of niet. Je lichaam vertelt je iets via de symptomen die je ervaart. Dat serieus nemen is een belangrijke sleutel.

Je klacht als signaal

We werken vanuit een visie waarin we de mens als geheel beschouwen. Lichaam, emoties en geest zijn met elkaar verbonden en reageren dus op elkaar. Zo kunnen onderdrukte emoties, spanning en onbewuste patronen leiden tot lichamelijke klachten. We zien de klachten als signaal van een onderliggende disbalans. De pijn en klachten die je ervaart zijn dus echt, ze zijn niet je ‘eigen schuld’, niet verzonnen en je bent geen aansteller. De oorzaak van je onbegrepen klachten is echter niet fysiek, maar zit in onderdrukte emoties en onbewuste patronen die leiden tot innerlijk conflict, druk en stress. Daarom geloven wij erin dat de weg hier uit een weg naar binnen is. Het bewust maken van de verdrongen emoties en patronen draagt bij aan je herstel.

 

SOLK - naar de oorzaak van je klachten

Wetenschappelijke onderbouwing SOLK

Onze zienswijze wordt onderschreven door artsen in binnen- en buitenland, wetenschappelijke publicaties en talloze succesvolle cliëntverhalen. Op de website De pijn voorbij van Stichting Emovere kun je meer achtergrondinformatie over SOLK vinden.

In Amerika is sinds de jaren tachtig veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de emotionele en psychologische oorzaak van SOLK. Amerika loopt voorop met de behandeling van SOLK gebaseerd op deze onderliggende oorzaak. Eén van de artsen die ons inspireert is dr. John E. Sarno. Hij is de grondlegger van TMS (Tension Myositis Syndrome), een methode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen. Hij heeft daarover diverse boeken geschreven en talloze mensen van hun klachten afgeholpen. Zijn visie is één van de fundamenten onder ons 3-maanden programma.

Onze werkwijze

Zonder oordeel en in verbinding

Onze aanpak van onbegrepen klachten (SOLK) kenmerkt zich door een open, oordeelloze manier van werken. In verbinding met jou onderzoeken we de oorsprong van je onbegrepen klachten en worden verdrongen emoties en patronen bewust. Alles wat we in deze ontdekkingstocht tegenkomen mag er zijn. Vanuit een brede professionele achtergrond nemen we jou serieus en maken tegelijkertijd ruimte voor luchtigheid.

SOLK - Dit is niet het ontkennen van je pijn

We werken zowel in groepsverband als individueel

In ons intensieve groepsprogramma van drie maanden maken we gebruik van een combinatie van educatie, groepstraining en individuele sessies. Hierbij besteden we ook aandacht aan de manier waarop jij de nieuwe kennis en inzichten kunt meenemen in je dagelijks leven.

Wanneer we 1-op-1 werken maken we gebruik van lichaamsgerichte therapie. Jouw lichaam, emoties en ademhaling zijn de belangrijkste ingangen. We zoeken naar praktische hulpbronnen voor thuis zoals meditatie, muziek, schrijven of wandelen.

Wij geloven dat ieder mens innerlijke rust kan ervaren. Je bent van harte welkom in het Centrum voor onbegrepen klachten.

Een mens is een deel van het geheel. Hij ervaart zijn gedachten en gevoelens als afgescheiden van het geheel. Onze taak is om onszelf uit deze gevangenis te bevrijden, door onze kringen van compassie te verruimen en alle levende wezens en het geheel van de natuur in haar schoonheid te omarmen.

Albert Einstein